top of page

Bokningsbara aktiviteter

Mordgåtor, deckarvandringar & läsgrupper

Reading Club.png

Shared Reading (Delad läsning) - Deckargrupp

Shared Reading betyder helt enkelt att dela en text och få den att växa – tillsammans. 

 

Vår Shared Reading-Deckargrupp möts i bokhandeln kring en kort, inspirerande deckarnovell eller en dikt de inte läst förut. Genom högläsning med pauser för samtal och gemensam, kravlös eftertanke får läsledaren och gruppen tillsammans texten att värma, växa och väcka nya tankar.

Shared reading som koncept utvecklades i Liverpool för 20 år sedan av litteraturvetaren Jane Davis och det finns idag flera tusen aktiva grupper på olika teman runt om i Europa.

Intresset för Shared Reading har ökat snabbt i Sverige de senaste åren. Det finns idag ett nationellt nätverk och runt om i landet stöder regioner, studieförbund och bibliotek verksamheten som naturligtvis under 2020 påverkades av pandemin som på en gång gjort det både svårare och viktigare för människor att mötas och dela tankar och känslor.

Vill du delta i vår deckargrupp? Hör av dig till Better Help som sköter våra bokningar för Shared Reading på 08-7919010 så hjälper dem dig med din anmälan.

Tidslängd: 90 minuter

Pris: 1.500 Kr (5 tillfällen)

Spelkväll.jpg

Mordgåtor i vår medeltidskällare

Sherlock Holmes - världens första konsulterande detektiv löste mysterier i det smoghöljda viktorianska London och betraktas av många som inspirationen till modernt polisarbete, fiktiv som han är.

I vår mordgåta tar du och dina vänner rollen som utredare i syfte att tillsammans samla in och analysera de ledtrådar som finns att tillgå. 

Det här är ett mordmysterium med hög svårighetsnivå som varken är ett brädspel eller ett kortspel; man använder inga tärningar, kort, eller annat traditionella spelattiraljer. Det man har är en Londonkarta, adressförteckning, The Times, och ett texthäfte med vittnesmål och andra ledtrådar för varje fall. Plus, naturligtvis, ens egen slutledningsförmåga! Det går helt och hållet går ut på att lösa mysterier genom insamlande av information, med mycket text att ta in, och många detaljer och stor mängd information att hålla reda på.

Själva spelmekaniken är enkel; varje spelare blir i tur och ordning detektiven som leder undersökningen, och följer en ledtråd. Till exempel kan spelaren välja att besöka brottsplatsen. Sedan läser denne upp ledtråden ur texthäftet (om den existerar; annars väljer man en annan), och anteckningar görs. När man anser att man har lösningen på fallet går meddelar man spelledaren sitt beslut och denne jämför med Sherlock Holmes lösning, varefter poängen räknas samman.

Vi har även en mordgåta att välja på producerat av en ättling till Agatha Christie baserat på ett manuskript av henne där ni istället för att ikläda er rollen av Sherlock Holmes låter Hercule Poirot vara den detektiv er rollkaraktär ni går in för att vara under spelets gång.

Beräknad speltid: 3-4 timmar

Pris: 3.500 kr (max 6 deltagare) inklusive spelledare och enklare förtäring

Bokning: 0705-333119

Deckarvandring i Gamla Stan.png

Deckarvandring i Gamla Stan

Visste du exempelvis att den första mordutredningen i Sverige som använde rättsmedicinsk expertis för att framgångsrikt lösa ett fall handlade om ett bestialiskt mord på Baggensgatan i Gamla Stan eller att Stockholms största fängelse under 1800-talet låg vid Mynttorget?

I den här vandringen får du och dina vänner en inblick i Gamla Stans kriminalhistoria och vi besöker de platser där det både begåtts allvarliga brott och där brottslingarna dömts, frihetsberövats eller till och med avrättats.

Tidsåtgång: 60 minuter

Pris: 200 Kr/person (Minst 6 personer)

Bokning: 0705-333119

bottom of page